7. Infózanza: A modern Windowsokban azonnal bekapcsolható képernyőolvasó is van

Közzétéve: 2 éve

Kevesen tudják, hogy a Windows 8, Windows 10 és Windows 11 operációs rendszerekben egyetlen billentyűparancs lenyomásával bekapcsolható a Narrátor nevet viselő képernyőolvasó, amely a rendszer részét képezi és nem szükséges előzetesen telepíteni, beállítani.
A Narrátor jellemzően nem olyan hatékony, mint a hazánkban is elterjedt Jaws vagy NVDA képernyőolvasó szoftverek, mégis számos esetben nyújthat segítséget a vak felhasználóknak. Ilyen lehet például, ha a telepített képernyőolvasó valamiért elnémul vagy hibásan működik, sőt a Narrátor akkor is jól jöhet, ha egy új vagy idegen számítógépre telepítenénk egy felolvasó szoftvert, de a telepítés elindításához beszédtámogatásra van szükségünk.Emellett a Narrátor akkor is bevethető, ha egy adott gépen elvégeznénk néhány alapműveletet vagy megtekintenénk egynéhány weboldalt, de ehhez nem áll rendelkezésünkre más felolvasó alkalmazás.

A modern Windows 10 és 11 rendszereken a Narrátor bekapcsolásához nyomjuk le a control+windows gomb+enter billentyűkombinációt, ezzel indítható és állítható le a program.
Régebbi kiadású Windows 10, valamint Windows 8 rendszereken az indítás és leállítás parancsa a Windows gomb + enter, különbség tehát, hogy itt nem nyomjuk le a Control billentyűt a parancs kiadásához.