Bemutatkozás

Adó 1 százalék

Kedves Klienseink, Barátaink, Támogatóink!

Kérjük támogassa munkánkat személyi jövedelemadója 1 %-nak felajánlásával.Alapítványunk adószáma:
18784653-1-14.

Amennyiben alapítványunkat a fentieken túlmenően is szeretné támogatni, úgy adományát alapítványunk bankszámlájára is szívesen fogadjuk, és azt előre megköszönjük.

Bankszámlaszám: 50800111-11206138

Alapítványunk adatai:

Neve Ki-Látás Közhasznú Alapítvány
Cím Kaposvár 7400, Fő u. 45.
adószáma 18784653-1-14
Bankszámlaszám 50800111-11206138
Telefonszám +36 30-443-62-88Telefonhívás
E-mail

Ki-Látás Elemi Rehabilitációs Központ

Cím 7622 Pécs, Somogyi Béla u. 2.Térkép megnyitása, új ablakban nyílik
adószáma 18784653-1-14
Telefonszám +36 30-443-62-88Telefonhívás
Ügyeleti időben +36 72-898-282Telefonhívás

Területi irodák

Kaposvár

Cím 7400 Kaposvár, Fő u. 45.Térkép megnyitása, új ablakban nyílik
Telefonszám +36 30-443-62-88Telefonhívás
Ügyeleti időben +36 82-458-858Telefonhívás

Szekszárd

Cím 7100 Szekszárd, Széchenyi u. 22.Térkép megnyitása, új ablakban nyílik
Telefonszám +36 30-443-62-88Telefonhívás
Ügyeleti időben +36 74-417-713Telefonhívás

Bemutatkozás

Kedves Olvasó!

Engedje meg, hogy megszólítsuk és bemutatkozzunk Önnek!

Célkitűzésünk

Alapítványunk 2007 decemberében jött létre felnőtt látássérült személyek önálló életvitelének kialakítása, a társadalomba való beilleszkedésének és sikeres munkába állásának megsegítése céljából.

Létrejötte részét képezte annak az országos programnak, mely célul tűzte ki, hogy az ország valamennyi régiójában megvalósulhasson a felnőtt látássérültek rehabilitációjának helyi szinten történő ellátása. Így ma a Vakok Állami Intézetének Rehabilitációs csoportja (VERCS, Budapest) mellett mind több régióban helyi szervezet látja el a látássérültek elemi és foglalkozási rehabilitációját.

A szolgáltatás helyszíne

A Ki-Látás Alapítvány a Dél-dunántúli Régióban, Somogy, Tolna, Baranya megye területén nyújt szolgáltatásokat. Központja Kaposváron épült ki, további decentrumok találhatók Pécsen és Szekszárdon.

Célcsoportja azon felnőtt látássérült személyek, akik vagy pár éven belül vesztették el látásukat vagy az eredetileg fennálló látáscsökkenésük oly mértékben megnövekedett, hogy önálló életvezetésüket segítség nélkül nem képesek megoldani, s ez jelentősen nehezíti társadalmi reintegrációjukat. Ellát egyedül, szüleivel ill. saját családban élő, munkaképes korú és nyugdíjas látássérülteket egyaránt.

Szolgáltatási körébe tartozik a funkcionális látásfelmérés-látástréning, a tájékozódás és közlekedés tanítása fehér bottal, a mindennapos tevékenységek tanítása, a Braille írás, olvasás tanítása, egyéni pszichés tanácsadás, önsegítő csoportterápiás klubja, egyéni informatika oktatás, szociális munka és rehabilitációs tanácsadás. Szolgáltatásait ambuláns formában, egyéni oktatás keretei között lehet igénybe venni.

A funkcionális látásvizsgálat során a szemészeti diagnózisra építve pedagógiai módszerekkel kerülnek feltérképezésre a használható látási funkciók, melyre a kliens a hétköznapi életben támaszkodhat. A látástréning ezeket a képességeket bontakoztatja ki speciális technikákkal, valamint megismertet speciális optikai és elektronikus eszközökkel, melyek egyénre szabottan segítenek a mind hatékonyabb olvasásban, információszerzésben. Az eszközök kipróbálása és alapos megismerése érdekében eszközkölcsönzőt működtetünk.

A tájékozódás és közlekedés tanítása során hosszú fehér bottal tanulnak meg közlekedni a kliensek. Speciális technikák elsajátításával tesznek szert az önálló és biztonságos közlekedés képességére. Lehetőség van, már önállóan közlekedő kliensek számára újabb útvonalak tanulására. Az alapítvány részt vesz a kutyával való közlekedés tanításának folyamatában is, együttműködve a vakvezetőkutya kiképzésére szakosodott szervezettekkel.

A mindennapos tevékenységek tanítása során az önkiszolgálás, a személyi higiénia, a háztartásvezetés, az ügyintézés és a szabadidő eltöltés területén tehet szert a kliens önállóságra adaptációs technikák és helyszínek kialakításával, speciális és adaptált eszközök megismerésével, valamint kölcsönös információnyújtás révén.

Az informatika oktatás során valamennyi kliens egyénre szabottan sajátíthatja el a speciálisan kifejlesztett nagyító és beszélő programok használatát (JAWS, MAGIC).

A pszichológiai szolgáltatás keretében lehetőség nyílik a nehezített élethelyzetben élők megsegítésére, valamint a frissen látássérültté váltak traumafeldolgozási folyamatának támogatására. A rendkívül népszerű önsegítő csoportokban a kliensek egymást segítik tapasztalataikkal, ötleteikkel.

A szociális munkás tanácsadást nyújt az igénybe vehető kedvezményekről, igényelhető támogatásokról, valamint személyre szabottan segíti a szociális ügyintézés menetét.

Az alapítványhoz telefonos ill. személyes bejelentkezés útján lehet bekerülni, ahol a kliens igényeihez igazodó ellátás képességeinek felmérésével, az igények, tervek és célok közös megbeszélésévek kezdődik.

Az alapítvány szolgáltatásait hazai és Európai Uniós pályázati forrásokból finanszírozza, így az a kliensek számára ingyenes. A szolgáltatások megvalósításához modern és magas színvonalú eszköz és segédeszköz parkot működtet, melyet szintén pályázati források tettek lehetővé. A kliensek minél hatékonyabb ellátása érdekében eszközkölcsönzőt működtet.

A kliensek minél hatékonyabb ellátása érdekében szoros kapcsolatot tart fenn a régió egészségügyi-, foglalkozási rehabilitációs szolgáltatóival valamint civil szolgáltató és érdekképviseleti szervezetekkel (szemészetek, munkaügyi központok, vakok egyesületének helyi szervezetei…).

Kitelepülések, előadások alkalmával valamint további igények felmerülése esetén tájékoztatást nyújt munkájáról és érzékenyítő programokat biztosít látó emberek számára, megcélozva ezzel a társadalmi szemléletformálás nem kis feladatát.

A rehabilitációs tevékenységben speciális képzett, magas színvonalú tevékenységet végző szakemberek dolgoznak: rehabilitációs tanárok, szociális munkások, pszichológusok, informatika oktatók.