Buszvezetők érzékenyítése-képzése

Közzétéve: 10 éve

A Tükebusz Zrt-vel kiépített kapcsolat eredményeképpen 2014. januárjában került sor a buszvezetők érzékenyítő oktatására.

A tájékozódás-közlekedés oktatás kapcsán és klienseinkkel folytatott beszélgetésekből sok esetben kiderült, hogy az autóbuszok gördülékeny használatát sok esetben olyan apróságok befolyásolják, mint például, hogy a jármű milyen messze áll meg a padkától vagy a megállótáblától. A buszon való elhelyezkedés és leszállás célszerű módja is sok esetben eltér a látók számára kedvező módozatoktól. Ilyen és hasonló problémákból kiindulva kezdeményeztünk a Tükebusz Zrt forgalmi üzemviteli vezetője felé egy érzékenyítő oktatást a buszvezetők részére. A busztársaság örömmel fogadta a kezdeményezést. Az oktatás során megismertettük a buszvezetőket a látássérültek nehézségeivel és a segítségnyújtás buszvezetők számára is kivitelezhető, sok esetben minimális odafigyelést igénylő módjaival. Szimulációs helyzetek során módjuk volt látni a sofőröknek, hogyan látnak egy-egy jármű megállójában és belsejében a látássérültek.

A járművezetők részéről nagy nyitottságot, érdeklődést és segítő szándékot tapasztaltunk. Reményeink szerint mindezek kihatással lesznek a látássérültek mindennapi buszhasználatára is.