Előadás a látássérült embereket segítő informatikai eszközökről a PTE-n

Közzétéve: 2 éve
Résztvevők láthatók a képen

2021. December 1-jén a Pécsi Tudományegyetem Fogyatékos emberek hete című rendezvényén Bede Anita, Alapítványunk informatika oktatója, illetve a Pécsi Tudományegyetem informatikus munkatársa és Alapítványunk önkéntese, Rauch Róbert tartottak előadást a látássérült embereket segítő informatikai eszközökről.

Az alkalom az alapszakos szociológus hallgatók “Adatrobbanás, digitális társadalom” című kurzusának keretein belül valósult meg. Anita és Róbert célja elsősorban az volt, hogy bemutassák a hallgatóknak, milyen informatikai jellegű eszközök állnak a látássérült emberek rendelkezésére, ha segítségre van szükségük az élet legkülönbözőbb területein.

A szinte már klasszikusnak mondható képernyőolvasós számítógép, sőt a beszélő okostelefonok mellett olyan új fejlesztéseket is hoztak az alkalom vezetői, amelyek a mindennapi élet különböző tevékenységei során nyújthatnak segítséget. Így például bankjegyfelismerő szoftvert, sőt írásos anyagot felolvasni képes alkalmazást is megmutatták a kurzus résztvevőinek. A fejlett segédeszközök bemutatásával, azon túl, hogy új ismeretekkel gazdagodtak a jelenlévők, az előadók azt az üzenetet közvetítették, hogy a látássérült emberek ugyanazt az életet élik, mint jól látó embertársaik, különbség csupán abban mutatkozik, hogy bizonyos információkhoz a látás hiánya miatt más úton férnek hozzá.

A kurzus hallgatói az alkalmat követően kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, hogy nagyon egyedi és rendkívül izgalmas volt az együtt eltöltött másfél óra. Az egyik résztvevő a következőket fogalmazta meg az előadás végén:
“A látássérültek mindennapi élete, közlekedése nagyban akadályozott speciális körülményeik miatt. Elképzelni is nehéz, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe az érintettek, milyen alkalmazkodást igényel ez a látássérülttől és környezetétől. Szerencsére a modern technológia nagyban hozzájárul önálló életükhöz, boldogulásukhoz. ”

 

Az eseményt a PTE Támogató Szolgálat szervezte a Fogyatékosok Világnapja alkalmából.