Infokommunikáció

Közzétéve: 4 hónapja

Telefon és számítógéphasználat látássérülteknek

 

Friss látássérültként, vagy látássérült hozzátartozóként nem is gondolnánk, hogy az informatika területén napjainkban mennyi segítő infokommunikációs lehetőség vesz minket körül. Ki hinné, hogy egy látássérült is képes okostelefonját kezelni, vagy számítógépén dolgozni látása elvesztése után is.

Okostelefonjaink, legyen akár android vagy IOS rendszerrel ellátottak, képesek arra, hogy a készülék képernyőjén lévő írott szöveget felolvassák, és számítógépeinkre ugyanez igaz. Ezért nem kell hirtelen lecserélni eszközeinket, mert jó esély van arra, hogy azon számítógép vagy okostelefon, amellyel épp rendelkezünk, már tartalmaz kisegítő funkciókat.

Azokat a fejlesztéseket, amelyek vak személyek számára információkat adnak át a telefonon és a számítógépen, képernyőolvasóknak hívjuk. Ezek fő feladata, hogy kiválogassák és a felhasználó számára továbbítsák azokat az információkat, amelyek az eszköz használatakor éppen relevánsak. A képernyőolvasó szoftverek legtöbbször hangosan felolvassák az információkat, tehát a felhasználó látása helyett a hallásával tájékozódik, és így szerez tudomást arról, mit közöl vele eszköze.

Fontos továbbá, hogy mind a számítógépeken, mind az okostelefonokon futó képernyőolvasó szoftver kezelése eltér a szokásos, látó emberek által használt kezelési metódustól. A számítógépen billentyűkombinációkat, telefonon és tableten pedig úgynevezett érintőmozdulatokat kell használnunk, ezeket a látássérült személy el kell sajátítsa, hogy eszközét ténylegesen tudja használni. Az információk elsajátításához segítséget tudnak nyújtani többek közt a Ki-Látás Alapítvány szakemberei is, illetve a szoftverek rendelkeznek beépített súgóval is.

 

Ha Iphone telefonunk van, a Beállításokon belül meg kell keresni a Kisegítő lehetőségeket, azon belül a Voiceover menüpont alatt, illetve a bekapcsológomb vagy a Home gomb háromszori lenyomásával tudjuk aktiválni a beszédtámogatást. Ugyanígy lehet kikapcsolni is, amennyiben látó hozzátartozónk segítségére lenne szükség.

Android készülékünkön ugyanígy a Beállítások, Kisegítő lehetőség menüponton belül a Talkback, vagy a hangerőgombok egyszerre történő lenyomásával és nyomva tartásával lehet bekapcsolni, ha ez az opció a rendszerben engedélyezve van.

Ha egy idősebb rokonunk vesztette el látását, akinek már nehezebb okostelefont kezelnie, létezik egy kifejezetten látássérültek számára fejlesztett nyomógombos telefon is, mely a Blindshell nevet viseli. Ezt a telefont a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége forgalmazza. Ezen a készüléken már az első bekapcsoláskor észrevehetjük, hogy a kisegítő lehetőség aktív, így ezt külön nem kell bekapcsolnunk.  A telefonhoz kedvezményesen hozzájuthatunk, ha egyesületi tagok vagyunk valamely vakok egyesületénél.  A készüléket lehetőségünk van egyesületen keresztül, vagy ITTkülső, új ablakban nyílik megvásárolni.

Számítógépünk esetén Windows 10, és Windows 11 operációs rendszer alatt is elérhető a Narrátor, amely a telefonokhoz hasonlóan az írott szöveget olvassa fel, ami a monitoron látható. Ez egy kezdetleges program, de arra tökéletes, hogy szokjuk a képernyőfelolvasók használatát. Bekapcsolhatjuk, ha a Windows keresőmezőjébe beírjuk a nevét, és a találatra nyomunk egy Entert. De billentyűkombináció lenyomásával is elérhető, mely a Ctrl+Windows+Enter, és ugyanezen gomboknak lenyomásával kapcsolhatjuk ki.

Hazánkban a látássérült számítógép-felhasználók körében két képernyőfelolvasó az elterjedt, melyek a következők: Jaws for Windows és NVDA.

A Jaws for Windows képernyőfelolvasó licenszkódhoz kötött, melyet a program letöltése előtt érdemes megigényelni.

A kód megigénylését ITTkülső, új ablakban nyílik érik el. Az igénylést követően a megadott e-mail címre kapnak egy levelet, mely tartalmazza az aktiváló kódot. A képernyőfelolvasó programot ITTkülső, új ablakban nyílik tudják letölteni. Az aktiváló kód nélkül 40 perces demó változathoz tudunk csak hozzájutni, de tapasztalatszerzés céljából ez is elég lehet számunkra.

A másik képernyőfelolvasó az NVDA, mely teljesen ingyenes, egyetlen hátránya, hogy beszédhangja kevésbé kifinomult, mint az előbb említett Jaws for Windows programnak. Az NVDA a Jaws-sal ellentétben követi az egér mozgását, így ez a program nem csak vak személyeknek ajánlott, hanem azoknak is, akiknek még van funkcionálisan használható látásuk, de az apróbb szöveget már nem tudják elolvasni a monitoron. Ezt a programot Ittkülső, új ablakban nyílik tudják letölteni.

Alapítványunknál informatikusaink akár a telefon esetében, akár a számítógép mindennapi használatában tudnak segíteni, megtanítják ezeknek az alkalmazását, testreszabását, hogy a felhasználónak minél kézenfekvőbb, kényelmesebb felhasználást biztosítson.

 

Bede Anita

informatikus