Lelkileg is másképp? – Szemléletformáló alkalom pszichológus hallgatóknak

Közzétéve: 3 éve
emerek bekötött szemmel

Alapítványunk munkatársai, Szögi Barbara pszichológus és Dobos Csilla rehabilitációs szakember 2021. december 2-án mesterszakos pszichológus hallgatóknak tartottak szemléletformáló, interaktív érzékenyítő alkalmat a látássérülteket érintő lelki kérdésekről.


A hallgatók egy rövid időre a látássérültek világába csöppentek, amikor az alkalom elején lefedett szemmel váratlan hanghatásokok érték őket. Szembesülhettek a látássérültek mindennapi életet befolyásoló nehézségekkel. Az ezt követő interaktív beszélgetés során a hallgatók nagyon jól megfogalmazták az érzéseiket és gondolataikat, amelyeken keresztül kapcsolódhattak egy számukra eddig alig ismert világhoz. Az előadóknak ebben a részben hasznos információkat, gyakorlati tanácsokat tudtak megosztani a hallgatókkal.

A továbbiakban érzékenyítő játékok segítségével a résztvevők megtapasztalhatták, hogy milyen megterhelő is lehet, ha “csak” a hallásunkra, tapitásunkra, szaglásunkra és bizonyos esetekben csekély látásmaradványára támaszkodhat valaki egy-egy probléma helyzetben, ugyanis a játékokat lefedett szemmel vagy szimulációs szemüveggel (látássérülést okozó szembetegségek funkcionális következményeit bemutató szemüvegek) játszották végig a hallgatók.

Szakembereink azt remélik a program során az érzékenyítés mellett egy olyan kis elméleti és gyakorlati tudást tartalmazó információ csomagot is kaphattak a hallgatók, amellyel remélhetőleg nagyobb önbizalommal és empátiával nyitnak a látássérült emberek felé.

 

Az eseményt a PTE Támogató Szolgálat szervezte a Fogyatékosok Világnapja alkalmából.