Önsegítő csoport

Közzétéve: 6 éve

Az önsegítő csoport klienseink számára alakult meg, itt az ő igényeik kerülnek előtérbe. Havi egy alkalommal tartunk összejöveteleket, emellett megemlékezünk a nagyobb ünnepekről is.

Célunk egy olyan csoport létrehozása volt, melyben a tagok kölcsönös támogatást nyújtanak egymásnak, amihez az Alapítvány a kereteket (helyszín, szervezés, szakemberek, szakmai vezetés) biztosítja.

A csoport önsegítő jellegéből adódóan nyitott, a részvétel semmilyen módon nem kötelező, szabadon választható akár egy alkalom erejéig, akár rendszeres aktív részvétel formájában. A csoport működésének alapszabályait a tagok közös egyeztetéssel maguk határozzák meg és ilyen módon meg is változtathatják azokat. A beszélgetések alkalmával felmerülnek a látássérülésből adódó életvezetési és kapcsolatépítési nehézségek, melyekre adott pozitív válaszok megosztásával segítik egymást a résztvevők. Az aktuális téma a beszélgetés alatt körvonalazódik, bárki behozhatja mindennapi nehézségeit, problémáit és természetesen pozitív tapasztalatait is. A foglalkozások oldott, bizalom teli légkörben, egy csésze finom tea mellett, jó hangulatban zajlanak.

Általános tapasztalat az önsegítő csoporttal kapcsolatban, hogy az egyéni problémák megoldásában nyújtott aktív közreműködés hozzásegíti a résztvevőket a feszültségek, a látássérültségből fakadó rossz élmények feldolgozásához. A csoporthoz való tartozás illetve a csoportban való működés tapasztalatainak segítségével viselkedésváltozás, személyiségfejlődés, szemléletváltozás érhető el, az önismeret bővülhet, a kommunikációs készség fejlődhet. Különösen nagy segítséget jelent ez a frissen látássérültté válók számára.

A csoportfoglalkozások keretében kötetlen szabadidős programok is megszervezésre kerültek, kirándulások, kiállítás-, koncert-, könyvtárlátogatás.