“Zsákbamacska” – kommunikáció látássérültekkel című interaktív programunk a Pécsi Tudományegyetemen

Közzétéve: 3 éve
Résztvevők bekötött szemmel

“Csendben maradok, hogy jobban halljam, mit mond!” ?

“Ki beszél?” ?

“Megérintettek, szerintem én jövök!” ?

“Azt hiszem, bekiabálom….” ?

 

Ugye nem is olyan egyszerű a kommunikáció, ha nem egyértelmű, kinél van a szó, mikor következhetek a beszélő-váltásban és hogyha nem tudom szemkontaktussal jelezni, hogy át szeretném adni a szót a társamnak? Alapítványunk szakemberei által vezetett program célja a PTE egészségtudományi kar hallgatóinak  tudásformálása, érzékenyítése volt a látássérültekkel való kommunikáció témában. A 2021. november 30-i eseményt, melyen 15 harmadik évfolyamos, Sport-Rekreációszervezés szakos hallgató vett részt, Kopa Adrien rehabilitációs tanár és Kopa Zoltán informatikaoktató vezette. 

A hallgatók teljes szemtakarással vettek részt az interaktív foglalkozáson, a történések így mindenkiben más-más benyomás keltettek. A program résztvevői először semmilyen információt nem kaptak arról, mi zajlik körülöttük, maguktól kellett ráérezniük arra, hogy talán megkezdődött valami, elkezdtek figyelni a körülöttük felbukkanó hangokra, történésekre, elkezdték értelmezni a zajokat. A “figyelmes csendben” egy fehér bot kinyílása is ijesztőnek, nehezen értelmezhetőnek hatott. A későbbiekben a hallgatók feladata az volt, hogy zsákból húzzanak hétköznapi, valamint speciálisan a látássérültek életét megkönnyítő tárgyakat, majd a lehető legpontosabban írják körül azt az általuk tapintás, mozgatás, hallás esetleg szaglás útján felvett információk segítségével. A résztvevők így megtapasztalhatták, hogy mekkora súlya van minden szónak, ha a látás kiesik. 

Az alkalom vezető nyitott, befogadó hozzáállást tapasztaltak a hallgatók részéről. Kíváncsian várjuk a további érzékenyítő, tudásformáló programjainkat az egyetem hallgatóival. 

 

Az eseményt a PTE Támogató Szolgálat szervezte a Fogyatékosok Világnapja alkalmából.